Kurs i faktaundersøkelse (Trinn 1)

Sted: 
Hadeland Hotell - Granavollen, Gran
Dato: 
Mandag, 7 november, 2022 til Onsdag, 9 november, 2022

Faktaundersøkelse er en form for arbeidsmiljøundersøkelse som benyttes i klage- eller varslingssaker, der det f.eks. foreligger påstander om mobbing, trakassering, helsefarlig ledelse, uforsvarlig arbeidsmiljø etc,. Metoden gir et nødvendig grunnlag for videre arbeid og er særlig nødvendig når påstand står mot påstand. En godt gjennomført faktaundersøkelse sikrer en forsvarlig, rask og rettferdig behandling av saken, og gjør det mulig å sette punktum i slike saker. Metoden er i tråd med arbeidsmiljøloven og de sentrale juridiske saksbehandlingsregler som habilitet og kontradiksjon. Arbeidstilsynet beskriver metoden på sine sider om trakassering der man nettopp er opptatt av god sakshåndtering der man belyser fakta i saken gjennom dokumentasjon, tar hensyn til habilitet og kontradiksjon og der man forholder seg til reglene om personvern. Metodikken er opprinnelig utviklet på oppdrag fra Arbeidstilsynet, var på høring i arbeidslivet og hos partene i 2007 og er i tråd med den Europeiske rammeavtalen for håndtering av trakassering, som partene og den norske regjeringen underskrev i 2007. Over 800 har til nå tatt kurset i Norge, mens oppunder 200 er sertifiserte faktaundersøkere. Selv om metoden også har fått kritikk fra personer som mener at man skal ha dialog om alle forhold, også når arbeidsmiljøloven er brutt, er det ennå ingen som har kommet opp med noe godt alternativ i klage og varslingssaker. Metoden har også vært prøvd med hell i en rekke norske rettsaker.

Kurset gir en grundig teoretisk og praktisk innsikt i metoden, det faglige og juridiske grunnlaget, samt om temaene mobbing og trakassering, samt en grundig praktisk trening i bruk av faktaundersøkelse som metode, og vil kvalifisere deltagerne til selv å gjennomføre denne type undersøkelser avhengig av hvilken rolle man har, det være seg som leder, i en HR/personal rolle, som BHT eller i en ekstern rolle innleidd konsulent, advokat eller jurist. Er man ikke selv leder med personalansvar, arbeider man på oppdrag og mandat fra arbeidsgiver. Kurset passer også for tillitsvalgte og verneombud som ønsker seg mer kjennskap til metodikken og hva man bør kunne forvente av arbeidsgivere og deres eventuelle konsulenter i denne type saker. I dag er metodikken så utbredt og anerkjent, at den dessverre også brukes av personer uten opplæring og sertifisering. 

Kurset er som sagt et frittstående kurs. Senere kan man velge å ta oppfølging- og fordypningskurset over 2 dager kurset, samt kurset i utvikling av prosedyrer og retningslinjer og/eller kurset i tiltak og etterarbeid, og således gå for full sertifisering (/se nærmere informasjon om dette på vår hjemmeside) .Begrepet "Sertifisert faktaundersøker" er copyright beskyttet og kan derfor bare tildeles av oss i Arbeidsmiljøspesialistene. 

Kurset går på Hadeland Hotell på Gran. Det settes opp fellestransport til og fra Gardermoen med avreise fra Gardermoen 0900 første dag og retur til Gardermoen 1615  siste dag. 

Tidsrammer: Kurset går over tre lange dager, oppstart klokken 1000 første dag og avslutning kl.1530 siste dag med retur til Gardermoen ca 1630.

Pris; 17.900 kroner (inkludert kursmateriell og bok, samt overnatting med helpensjon 3 dager fra lunsj til lunsj).

Se vedlagt brosjyre for mer informasjon. For påmelding send mail til post@arbspes.no eller helst, fyll ut og send inn skjemaet under.